dimarts, 22 de novembre del 2011

Chardonnay

- Origen

Chardonnay és un cep de raïm blanc originalment produïda a la regió de Borgonya.
S'ha expandit ràpidament i ha estat plantada per tot el món per la seva bona adaptació a diversos climes. A Espanya és una de les més esteses.
Es troba a Aragó, Catalunya, Extremadura, Navarra, País Basc, la Rioja, Comunitat Valenciana, Andalusia, Balears, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Múrcia. 
També la trobem a Austràlia, Argentina, Califòrnia, Brasil, Xile, Uruguai i Sud-àfrica.


- Característiques:

És una varietat de grans petits i rodons, de color mel quan està madura i sabor dolç. Adquireix un to meló quan fermenta
La Chardonnay s'utilitza en l'elaboració del champagne. Encara que no es tracta d'una varietat molt aromàtica i fruiter, en climes frescos (França) els vins són de cos lleuger, acidesa alta i records de poma o pruna verda. A les regions més càlides, dóna vins amb aromes a meló i préssec, fins i tot a fruites exòtiques (plàtan, mango, figues). L'acidesa és més baixa i el grau alcohòlic més alt. És un raïm que permet l'envelliment en bótes de roure, adquirint aromes torrats i de fruits secs, major complexitat i cos. Es tracta d'una de les castes blanques més preuades del món.


En la seva maduració produeix un most suau i aromàtic, anomenat fruitós en l'ambient de l'Enologia, característica per la qual és inclosa en l'elaboració de xampany.

Quan és envellit en botes adquireix qualitats de sabor i aroma que el distingeixen i ho fan molt apreciat entre els seus consumidors. Només algunes varietats molt específiques accepten la guarda, per la qual cosa generalment es recomana beure de producció recent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada