divendres, 24 de febrer del 2012

Parellada

Parellada
Varietat blanca catalana de colors pàl·lids. 
Per supost bàsic per produïr caves, molt productiva i de qualitat. Aquesta varietat té un òptim nivell d'acidesa, en aromes on destaquen notes florals, aporta finor i elegància

ORIGEN I EXTESIÓ:
Recomanada per a la comunitat autònoma de Catalunya.

És la varietat principal de la DO Cava 
Pels vins blancs de les DO Catalunya, DO Conca de Barberà, DO Costers del Segre, DO Penedès, DO Pla del Bages, DO Tarragona i DO Terra Alta
També en Alella, Alacant, Binissalem, Carinyena, Pla del Bages, i València.

Autoritzada en les comunitats d'Aragó, Balears, Castella-la Manxa, Extremadura, comunitat de Madrid, Navarra, País Basc i la Rioja. 

LA VINYA: 
Es conrea a les zones altes de Catalunya. Es tracta d'un raïm productiu i de bona qualitat, però també sensible a les malalties i la sequera. 
Té raïms de grandària mitjana a gran, compactes i color groc-verdós. 
La planta és de maduració tardana però sensible a les malures i la sequera. 

VI: 
Els vins produïts amb raïm parellada són de poca graduació, pàl·lids, amb aromes delicats i poc cos
Si es cultiva en sòls pobres amb climes freds, pot oferir uns vins vius, perfectament equilibrats i amb suficient acidesa que els fan perdurar en el temps, encara que amb poca productivitat.
Malauradament, a la zona del Baix Penedès on representa la varietat més conreada, és d'una abundant producció, a causa de la fertilitat dels sòls fa que els seus vins siguen apagats, sols serviran per barrejar.  

També és la varietat preferent per elaborar brandi a Catalunya.

CAVA:
És un dels raïms bàsics per a l'elaboració del cava, juntament amb la macabeu i la xarel·lo.
Finor, elegància i harmonia en la conjunció amb les altres raïms base del cava.

La parellada aporta al cava finesa, frescor i aroma.  

SINÒNIMS:
També se la coneix amb els noms de:  
Martorella
Masià
Montonega
Montonero
Montonet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada