dimarts, 8 de maig del 2012

Muscat (Moscatell de gra petit)

Muscat, Moscatell de gra petit
Moscatell de gra petit o Moscatell morisc (en francès, Muscat blanc à petits grains) és un raïm de vinificació blanca membre de la família moscatell.
El seu nom ve del seu característic petita grandària de la baia i els seus atapeïts raïms.Són tècnicament un raïm blanc, encara que hi ha varietats de moscatell de gra menut que produeixen baies que són roses o marró vermellós. La mateixa vinya pot potencialment produir baies d'un color un any i un color diferent al següent.

ORIGEN I EXTESIÓ:
El moscatell de gra quin està considerat una de les més antigues varietats de raïm que encara existeixen. Sha identificat el raïm amb el raïm Anathelicon moschaton que van usar els grecs i les vides Apiane plantades pels romans.
Va ser probablement introduït primer a França pels grecs a través del port comercial de Marsella.
Va ser la principal exportació de Frontignan en temps de Carlemany i les plantacions estan documentades a Alemanya al segle XII. Es va fer una planta popular a Alsàcia al segle XVI.

Raïm amb bon comportament en terrenys calcaris i resistència mitjana a la sequera. Prové de la conca oriental de la Mediterrània conreada principalment a Andalusia, encara que també es troba en zones de Navarra.
Aquestes varietats són més prevalents a Austràlia, on el raïm es coneix també com Frontignac i Brown Muscat. La varietat muskadel de Sud-àfrica tendeix a mostrar la mateixa característica una mica més fosca.

- A França: el raïm s'usa com raïm d'ensamblaje amb garnatxa blanca i moscatell d'Alexandria en vins doux naturels (vins dolços naturals) de la regió de Frontignan.

És una varietat recomanada en el vi del Roine Muscat de Beaumes-de-Venise i d'ensamblaje amb clairette en el molt buscat vi d'agulla Clairette de Die. 
- En Alsàcia: és coneguda pels vins secs molt aromàtics que produeix- A Itàlia: el raïm és la més àmpliament plantada de la família moscatell i la més comunament coneguda com Moscato Bianco. És la varietat més antiga coneguda conreada en el Piamonti i és el component primari del vi spumante d'Asti i Moscato d'Asti.
És també usat comunament per a vins de postres encapçalats així com en vins semi-espumosos Frizzante.
- En Sud-Africa: El vi de postres sudafricà Constantia es produeix amb Muscat de Frontignan.- A Espanya
Recomanada: Castella La Manxa, Castella i Lleó, Navarra i la Rioja.
Autoritzada: Andalusia (Moscatel morisco), Aragó, Astúries, Balears, Catalunya, Extremadura, Madrid, Múrcia i País Basc.

LA VINYA:
Produieix baixes collites i una susceptibilidad al mildiu i la polilla del raïm.
Tendeix també a ser víctima de leaf roll, oïdi i podridura grisa i requereix llarga temporada de creixement (floreix aviat i madurar tard)

VI:
Produeix vins secs o semi-secs, dolços, de color groc daurat, molt aromàtic amb aromes florals que recorden mel. Amplis i saborosos en boca i d'alta graduació i acidesa.

SINÒNIMS:
És també coneguda localment com Muscat Blanc, Muscat Canelli, Moscato Bianco, Muscat de Frontignan, Muscat de Lunel, Muscat d'Alsace, Muskateller, Moscatell Rosé i Sárgamuskotály



1 comentari:

  1. Poses referències més nórdiques però tenim molts vins catalans amb El moscatell de gra petit entra en cupatges de vi dolç en vins de Ribesaltes i Empordà. També hi ha DO Tarragona com el MAs Vicens (100% gra petit). Extremadament aromàtic. Se també del DO Terra ALta (Kikoro).
    Salut
    Pep Martorell
    www.vidolç.cat

    ResponElimina