dissabte, 5 de maig del 2012

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc
El raïm sauvignon, també anomenada sauvignon blanc, està considerada, després de la chardonnay, la varietat més fina entre els ceps blanques d'origen francès.
El nom sembla venir de la contracció de sauvage (salvatge) i Vignon (vinya)

ORIGEN I EXTESIÓ:
És una varietat vinífera procedent de la regió de Bordeus, a França. La planta resisteix bé el fred, la seva brotada és primerenca.

- Al món: Altres llocs on es pot trobar són: Austràlia, Xile, Espanya, Nova Zelanda, Sud-àfrica

- A Espanya: s'ha adaptat al clima de Roda i Catalunya.
Recomanada: Catalunya, Extremadura i Comunitat Valenciana. Autoritzada: Andalusia, Aragó, Balears, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Regió de Múrcia, Comunitat Foral de Navarra, País Basc i la Rioja. 
El lloc en què més es cultiva és a la:
- DO Rueda, mesclada amb Verdejo
- DO Penedès.


LA VINYA:
És una planta resistent al fred. brotada primerenca. El raïm és de mida mitjana i forma cilíndrica. Les baies són de grandària mitjana, forma rodona i color groc-daurat.

VI / CAVA:
Produeix vins elegants, secs i àcids.
Produeix vins secs molt elegants i equilibrats amb gran intensitat aromàtica que en general, resulten vins frescos, afruitats, actuals i molt perfumats. Entre les aromes que percebem es troben l'aranja i el maracujà. Els vins tenen alt contingut alcohòlic que poden beure de joves o després de passar per fusta. Vins de forta personalitat aromàtica i boca fresca i suau.
Es combina perfectament amb l'autòctona verdejo en els Roda Superiors. Però la millor combinació que es realitza amb la sauvignon blanc (encara que intervingui com minoritària) és amb la sémillon en els grans "crus" de Sauternes, així com en els vins licorosos de Château d'Yquem.

Dins dels càlids climes australians, Nova Zelanda s'ha encarregat de produir vins ben definits i afortunats a partir d'aquesta varietat. Xile encara no ha obtingut resultats similars, però sembla estar en bon camí. A Califòrnia, Robert Mondavi ha aconseguit un nou vi a partir de la suvignion.
A Espanya s'han creat uns nous vins blancs, els roda de sauvignion. Itàlia, Eslovènia, Austràlia i Bulgària produeixen quantitats variables de sauvignion, encara que sens dubte és Austràlia la que ha obtingut fins ara millors resultats.


SINONIMS:
Altres noms amb els quals es coneix a la sauvignon són: Fumé Blanc, Muskat Sylvaner, Puinechou i Sauvignon.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada