El vi ajuda a previndre l'Alzheimer |
Avui 21 de Setembre és el dia Internacional de l'Alzheimer.
Resulta que veure vi ajuda a previndre aquesta malaltia. Es veu que és degut als polifenols que conté el vi, i que aquest poder antioxidant que té fa previndre l'Alzheimer.
Ja tenim una justificació (i seriosa) més per beure vi.
Aprofito per difondre una publicació que he llegit.
Prendre vi amb moderació pot ajudar a prevenir l'Alzheimer, segons es
desprèn d'un estudi liderat per facultatius de l'Hospital Clínic de
Barcelona i els resultats del qual han estat publicats recentment al
Journal of Alzheimer’s Disease.
En concret, la investigació va trobar
que el consum moderat de vi i el d'altres aliments rics en polifenols
propis de la Dieta Mediterrània, com l'oli d'oliva i les nous,
s'associaven amb una millor funció cognitiva en ancians gràcies al seu
elevat poder antioxidant.
El treball es va dur a terme amb persones amb
edats compreses entre els 55 i els 80 anys que presentaven un alt risc
cardiovascular, en el marc d'un estudi clínic més ampli anomenat
PREDIMED. A tots els voluntaris se'ls va administrar un qüestionari de
freqüència de consum d'aliments, així com una bateria neuropsicológica
per determinar el rendiment cognitiu, principalment a l'àrea de la
memòria. A més, es va mesurar l'excreció de polifenols en orina. Després
d'analitzar els resultats, el consum d'oli d'oliva verge es va associar
a millors puntuacions en proves de memòria verbal, igual que el consum
de cafè. D'altra banda, la ingesta de nous estava relacionada amb millor
memòria de treball i el consum moderat de vi s'associava amb una millor
funció cognitiva global. L'estudi va servir per reforçar la idea que
els aliments rics en polifenols propis de la Dieta Mediterrània podrien
contrarestar el declivi cognitiu associat amb l'edat gràcies al seu
elevat poder antioxidant.
En el cas del vi, segons l'enòleg i director de la Guía Peñín de los
Vinos de España, Carlos González, “la proporció de polifenols presents
en un vi va en funció de la varietat de raïm amb la qual s'ha elaborat,
de la maduresa i grossor de la pell del raïm i del temps que estigui
macerant el most amb les pells”. Entre els tipus de raïm que tenen major
concentració d'aquests compostos, González cita principalment els raïms
negres, i dins d'aquestes varietats la cabernet sauvignon, syrah,
monastrell i les varietats anomenades “tintoreres”, especialment la
garnatxa tintorera. Els autors de l'estudi creuen que un seguiment
longitudinal dels participants en la investigació podria proporcionar
evidències més fermes sobre el potencial d'aquests aliments per reduir
la incidència de l'Alzheimer, una malaltia de la qual es detecta un nou
cas cada 7 segons a tot el món i el Dia Mundial Dels quals se celebra
demà divendres, 21 de setembre.
Segons la Fundació Alzheimer Espanya (FAE), actualment a Espanya
existeixen unes 650.000 persones que pateixen demència en algun dels
seus diferents tipus i es detecten uns 150.000 nous casos cada any. La
prevalença de la demència augmenta amb l'edat, sent d'un 4,2% per a la
població entre 65 i 74 anys, un 12,5% per a la població de 75 a 84 anys i
un 27,7 % per a la població de més de 85 anys. La prevalença també
depèn del sexe, sent major en dones (11%) que en homes (7,5%). S'estima
que el nombre de cuidadors de malalts d'Alzheimer puja avui dia al
nostre país a més d'1.200.000.
Font: http://www.guiapenin.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada